6 گروه غذایی دوستدار سلامت قلب و مغز
به گزارش وبلاگ جزیره، کارشناسان طی پژوهشی، یک رژیم غذایی آینده نگرانه برای پیشگیری از حمله قلبی، سکته مغزی و... را طراحی کردند که مهم ترین شاخصه آن مصرف لبنیات پرچرب و گوشت غیرفراوری شده است.
مصرف لبنیات پرچرب از قبیل پنیر، ماست و شیر کامل به پیشگیری از حملات قلبی، سکته مغزی و دیگر بیماری های قلبی و عروقی یاری می نماید. مطالعه ای دنیای هم نشان داده است که گوشت قرمز تولید نشده هم در زمره غذاهای سالم به شمار می آید. این ها نتایج شگفت انگیز پژوهش کارشناسانی است که یک رتبه بندی غذایی به نام امتیاز رژیم غذایی سالم آینده نگر شهری و روستایی ایجاد نموده اند که در ادامه بیشتر با آن آشنا می شویم.
2 وعده لبنیات پرچرب
نیویورک پست با استناد به این مطالعه گزارش می دهد رژیم غذایی یادشده که به اختصار پیور نامیده می گردد، نشان می دهد که مصرف شش گروه غذایی میوه ها، سبزیجات، حبوبات، مغزها، ماهی و لبنیات پرچرب خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد. در رژیم غذایی سالم، برای غلات کامل و گوشت تولید نشده (مانند گوشت گاو به جای بیکن یا سالامی) هم جایی درنظر گرفته شده است. دکتر اندرو منته، نویسنده این مطالعه و استادیار دانشگاه مک مستر کانادا، در بیانیه ای خبری اعلام نمود: مردم به مصرف غذاهای کم چرب روی آورده اند... و برچسب های روی مواد غذایی هم بر کم چرب بودن و کاهش چربی اشباع شده در آن تاکید می نمایند. با این حال نتایج مطالعه ما نشان می دهد، لبنیات عمدتا پرچرب را می توان حداکثر دو وعده در روز در رژیم غذایی سالم گنجاند.
میوه ها و سبزیجات 3 وعده در روز
رژیم غذایی پیور که در نشریه قلب اروپا منتشر شده است، شش سنگ بنا دارد: میوه ها: دو تا سه وعده در روز، سبزیجات: دو تا سه وعده در روز، حبوبات (نخود، لوبیا و عدس): سه تا چهار وعده در هفته، آجیل: هفت وعده در هفته، ماهی: دو تا سه وعده در هفته، لبنیات: دو وعده در روز
منته اضافه کرد: مصرف میزان متعادل ماهی و لبنیات پرچرب به کاهش خطر بیماری قلبی و عروقی می انجامد. همین نتایج درباره مصرف متعادل غلات و گوشت هم صادق است؛ به شرطی که غلات تصفیه نشده و گوشت تولید نشده باشد. رژیم غذایی پیور با دیگر رژیم های غذایی سالم مانند رژیم مدیترانه ای فرق دارد؛ چون با استفاده از اطلاعات کشورهای ثروتمند و فقیر ایجاد شده است.
پژوهشی در 21 کشور
این نتایج بر اساس اطلاعات 147 هزار و 642 نفر از جمعیت عمومی 21 کشور سراسر دنیا به دست آمد و متنوع ترین مطالعه درباره نتایج تغذیه و سلامت در دنیا است و تنها مطالعه ای به شمار می رود که در آن، اطلاعات جمعیت کشورهای با عایدی بالا، میانه و پایین گنجانده شده است. در این مطالعه معین شد که رژیم سالم با امتیاز پنج یا بیشتر در مقایسه با رژیم های ناسالم که امتیاز یک یا پایین تر داشتند، 30 درصد خطر مرگ، 18 درصد احتمال بیماری قلبی عروقی، 14 درصد خطر حمله قلبی و 19 درصد خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.
وقتی کالری بیشتر از کربوهیدرات تصفیه شده است
با این حال دکتر سلیم یوسف، از نویسندگان این مطالعه، اشاره نمود که نتایج این مطالعه در مناطقی با رژیم غذایی بی کیفیت که کالری دریافتی بیشتر از کربوهیدرات تصفیه شده تامین می شد، مشهودتر بود. او گفت: این یعنی بخش بزرگی از مرگ ومیرها و بیماری های قلبی عروقی در بزرگ سالان سراسر دنیا ممکن است به علت سوءتغذیه یا مصرف اندک غذاهای انرژی بخش و محافظ باشد. غذاهای محافظ سرشار از مواد مغذی ضروری است که از بدن در برابر بیماری های خاص محافظت می نماید.
تنوع و اعتدال کلید سلامت غذایی
پیش از خوردن استیک به یک نکته دقت کنید: نویسندگان این مطالعه تاکید می نمایند که تنوع و اعتدال کلید رژیم غذایی سالم است و غلات کامل و گوشت تولید نشده را هم باید در حد اعتدال مصرف کرد. نتایج این مطالعه توصیه های غذایی تمام این سال ها را دگرگون می نماید. دکتر داریوش مظفریان، از دانشکده علوم و سیاست تغذیه ای فریدمن در دانشگاه تافتس بوستون گفت: نتایج نو رژیم پیور به همراه گزارش های پیشین نشان می دهد که باید در رهنمودهای پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب تنونظر کرد. وقت آن است که رهنمودهای ملی تغذیه و مداخلات مبتنی بر غذاها در مراقبت های بهداشتی با علم روز هماهنگ گردد. جان میلیون ها نفر به این موضوع بستگی دارد. گزارش سازمان بهداشت دنیای نشان می دهد سال 2019 در سراسر دنیا، حدود 18 میلیون نفر بر اثر بیماری های قلبی عروقی جان خود را از دست دادند که این رقم حدود 32 درصد کل مرگ و میرهاست.
منبع: گردشبان