سرطان غدد لنفاوی؛ علل، علائم و راه های درمان

به گزارش وبلاگ جزیره، وب سایت نبض ما: لنفوم که به عنوان سرطان غدد لنفاوی هم شناخته می گردد، نوعی سرطان است که سلول های سیستم ایمنی بدن یا لنفوسیت ها را درگیر می نماید.

سرطان غدد لنفاوی؛ علل، علائم و راه های درمان

سرطان لنفوم ، گروهی از سرطان است که بر سلول هایی تاثیر می گذارد که در سیستم ایمنی بدن نقش دارند و به طور عمده سلول های دخیل در سیستم لنفاوی بدن را در بر می گیرد. نشانه های سرطان غدد لنفاوی معمولا با تورم غدد لنفاوی در گردن تعیین می گردد.

غدد لنفاوی کجاست؟

گره های لنفاوی جزء مهمی از سیستم ایمنی بدن هستند که در مبارزه با عفونت ها نقش مهمی دارند. گره های لنفاوی ، ساختارهایی کوچک، نرم، گرد و یا بیضی هستند که در سراسر بدن یافت می شوند و به صورت زنجیره ای و به وسیله کانال های خونی، با یکدیگر مرتبط هستند.

هر گره لنفاوی با یک غشاء متشکل از بافت همبند پوشیده شده است. لنف، مایعی است که در داخل عروق لنفاوی گردش می نماید.

گره های لنفاوی در نزدیکی این عروق هستند. گره های لنفاوی دارای انواع خاصی از سلول های ایمنی هستند. این سلول ها عمدتا لنفوسیت ها هستند که پروتئین هایی را فراوری می نمایند که با ویروس ها و دیگر میکروب ها و ماکروفاژ ها مبارزه نموده و از بدن محافظت می نمایند.

بعضی از غدد لنفاوی، به طور مستقیم و زیر پوست هستند، در حالی که بعضی دیگر،در لایه های عمیق پوست قرار دارند. حتی نزدیکترین غدد لنفاوی به سطح (نزدیک به پوست) ، باز هم با دست، قابل لمس نیست ، مگر اینکه به دلایلی متورم یا بزرگ شده باشند.

غدد لنفاوی، به وسیله عروق لنفاوی باریک به یکدیگر متصل هستند. غدد لنفاوی به طور کلی در منطقه ها مختلف بدن تشکیل می شوند و مسئول پالایش خون و بهبود عملکرد ایمونولوژیک آن منطقه خاص از بدن هستند.

علائم سرطان غدد لنفاوی

سرطان لنفوم ثانویه یا لنفوم هاجکین ، بسته به نوع لنفوم و جای آن، می تواند علایم و نشانه های مختلفی را ایجاد کند. گاهی اوقات ممکن است تا زمانی که غدد لنف بزرگ نشده اند، علائمی ایجاد نگردد.بعضی از علائم و نشانه های رایج سرطان لنفوم عبارتند از:

  • غدد لنفاوی بزرگ
  • تب
  • کاهش وزن ناگهانی
  • خستگی شدید
  • درد شکمی
  • احساس پری معده پس از مصرف میزان کمی مواد غذایی
  • درد قفسه سینه و یا فشار
  • تنگی نفس یا سرفه
  • عفونت شدید یا مکرر
  • به سادگی دچار کبودی یا خونریزی

درمان سرطان غدد لنفاوی

درمان سرطان در گره های لنفاوی به عوامل مختلفی از جمله مقدار و محل تومور بستگی دارد و اینکه آیا سرطان، به سایر نقاط بدن متاستاز (توسعه یافته) است یا خیر.

درمان جراحی ممکن است برای بعضی از انواع سرطان متاستاتیک که به گره های لنفاوی توسعه یافته اند، به کار رود. سایر گزینه های درمان سرطان گره های لنفاوی ممکن است شامل شیمی درمانی، پیوند سلول های بنیادی و سایر درمان های معمول سرطانی باشد.

در بیمارستان های مجهز، برنامه های درمان شخصی با استفاده از فن آوری های پیشرفته برای هدف قرار دادن سرطان های پیشرفته و پیچیده و همراه با خدمات انکولوژی انتگرال برای بهبود کیفیت زندگی؛ انجام می گردد.

آیا سرطان غدد لنفاوی کشنده است؟

سرطان غدد لنفاوی در مراحل اولیه تشخیص، قابل درمان است اما به علت اینکه این سرطان، سلول های ایمنی بدن را درگیر می نماید در صورت عدم درمان به موقع ، ممکن است به صورت خطرناک و بدخیم شده و پس از تکثیر در بدن، کشنده خواهد بود.

تشخیص سرطان غدد لنفاوی با آزمایش خون

آزمایشات رایج برای سرطان لنفوم انجام می گردد.هنگامی که آزمایش انجام می گردد، پزشک ، در خصوص سرطان شما ، توضیحاتی می دهد و برترین درمان را برای شما پیشنهاد می دهد.

پزشک، با آنالیز شرایط بدن شما ، به ویژه منطقه های که در آن ها گره های لنفاوی وجود دارد، تمام شرایط را آنالیز می نماید. بعلاوه در خصوص سابقه پزشکی و بیماری و نشانه ها از شما سوالاتی می پرسد. از دیگر آزمایشات تشخیصی سرطان غدد لنفاوی، آزمایش خون است

این نمونه خون ، برای آنالیز های لازم، به یک آزمایشگاه پاتولوژی منتقل می گردد. این آزمایش ها بعلاوه در خصوص کارکرد سایر اندام ها مانند کبد و کلیه، اطلاعاتی را در اختیار پزشک قرار می دهد.

عوارض شیمی درمانی در سرطان غدد لنفاوی

داروهای شیمیایی می توانند عوارض جانبی ایجاد نمایند. این موضوع بستگی به نوع و دوز مواد دارویی و مدت زمان طولانی درمان دارد. عوارض جانبی رایج عبارتند از:

  • ریزش مو
  • زخم دهان
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع و استفراغ
  • اسهال یا یبوست با افزایش احتمال عفونت (به علت کمبود سفید سلول های خون)
  • خونریزی یا کبودی پس از آسیب جزئی (به علت کمبود پلاکت ها)
  • خستگی و تنگی نفس (به علت تعداد کم سلول های قرمز خون)

این عوارض جانبی معمولا پس از اتمام دوره درمانی، از بین می رود. در صورتی که عوارض جانبی جدی رخ دهد، دوز شیمی درمانی کاهش می یابد و یا درمان ممکن است تاخیر یابد.

عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی

اغلب راه هایی برای کاهش عوارض جانبی وجود دارد. برای مثال، می توان از بعضی داروهای تجویزی برای جلوگیری یا کاهش تهوع و استفراغ استفاده کرد. بعضی از داروهای شیمی درمانی هم ممکن است با عوارض جانبی احتمالی همراه باشند. به عنوان مثال:

داروهای پلاتین مانند سیس پلاتین می توانند باعث آسیب عصبی (نوروپاتی) شوند، بعلاوه ممکن است منجر به بی حسی، سوزن سوزن شدن، یا حتی درد در دست و پا شوند.

داروی ایفوسفامید، می تواند به مثانه آسیب برساند. خطر آسیب رسانی به مثانه را می توان با مصرف دارویی به نام مسنا، کاهش داد داروی دوکسوروبیسین ، می تواند به قلب آسیب برساند.

پزشک شما ممکن است قبل از آغاز و تجویز این دارو، آزمایش تست عملکرد قلب را برای شما انجام دهد.(مانند اکوکاردیوگرام). داروی بلئومایسین هم می تواند به ریه ها آسیب برساند. پزشکان قبل از آغاز مصرف این دارو، ریه را آزمایش می نمایند. بسیاری از مواد شیمیایی می توانند بر باروری (توانایی داشتن فرزند) تاثیر بگذارند.

سندرم ریوی تومور، یکی از اثرات جانبی احتمالی در درمان لنفوم است که ممکن است در هنگام آغاز شیمی درمانی، به ویژه در بیماران مبتلا به لنفوم بزرگ یا سریع ، ایجاد گردد

با شیمی درمانی واز بین بردن سلول های لنفوم ؛ محتوای آن ها در جریان خون آزاد می شوند. این کار می تواند کلیه ها را از بین ببرد، زیرا کلیه نمی تواند در یک زمان و به سرعت، از تمام این مواد خلاص گردد.

این مشکل می تواند منجر به تشکیل بعضی مواد معدنی در خون و حتی نارسایی کلیه گردد .وجود مواد معدنی بیش از حد می تواند به مسائل قلب و عصبی منجر گردد. پزشکان برای جلوگیری از این بیماری با دادن مایعات اضافی و داروهای خاصی مثل بیکربنات سدیم، آلوپورینول و راسبوریکس ، این مسائل را رفع می نمایند. اگر عوارض جانبی جدی دارید؛ این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا روش های لازم برای شما به کار برده گردد.

درمان گیاهی سرطان غدد لنفاوی

در درمان گیاهی و کاهش علائم سرطان غدد لنفاوی شما می توانید از بعضی گیاهان و روغن ها بهره ببرید. یکی از این داروهای گیاهی، روغن کرچک است که مصرف آن باعث کاهش سموم از بدن و بعلاوه، باعث بهبود جریان خون و لنف در تمام نقاط بدن می گردد. روغن کرچک علاوه بر کاهش ورم غده های لنفاوی در بهبود عملکرد سلول های ایمنی، تاثیر گذار است.

یکی دیگر از مواد طبیعی در درمان لنفوم، لیمو است. آب لیمو علاوه بر خاصیت سلامتی متعدد، در بهبود ورم های غدد لنفاوی موثر است.

پ

منبع: برترین ها

به "سرطان غدد لنفاوی؛ علل، علائم و راه های درمان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرطان غدد لنفاوی؛ علل، علائم و راه های درمان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید