تورم چشم را مهار کنید

به گزارش وبلاگ جزیره، پلک ها ساختمان های تمایز یافته ای از جنس پوست و عضلات زیر پوستی هستند که وظیفه محافظت از چشم ها را بر عهده دارند. وقتی جسم نوک تیزی به چشم ما نزدیک می گردد، بی اختیار پلک هایمان را می بندیم. مژه ها مانند صافی از ورود گرد و غبار و ذرات گوناگون به داخل چشم جلوگیری می نمایند. پلک ها دو وظیفه مهم دارند: اول آنکه مانند دیواری دفاعی

تورم چشم را مهار کنید

تورم چشم را مهار کنید

مصاحبه با دکتر سیدضیاءالدین طباطبایی، جراح و متخصص چشم، درباره گل مژه و بلفاریت

پلک ها ساختمان های تمایز یافته ای از جنس پوست و عضلات زیر پوستی هستند که وظیفه محافظت از چشم ها را بر عهده دارند. وقتی جسم نوک تیزی به چشم ما نزدیک می گردد، بی اختیار پلک هایمان را می بندیم. مژه ها مانند صافی از ورود گرد و غبار و ذرات گوناگون به داخل چشم جلوگیری می نمایند. پلک ها دو وظیفه مهم دارند: اول آنکه مانند دیواری دفاعی جلوی قسمت عمده ای از کره چشم را می گیرند و از کره چشم محافظت می نمایند و دوم آنکه پلک ها هر 5 تا 10 ثانیه یک بار باز و بسته می شوند که این امر به شسته شدن میکروب ها و ذرات خارجی از سطح چشم یاری می نمایند و در حقیقت، سطح چشم را جارو می نماید. به علاوه، باز و بسته شدن پلک ها به توزیع یک نواخت اشک روی کره چشم یاری می نماید. اما گاهی بعضی از میکروب ها بر پلک تاثیرات بدی گذاشته و مسائلی را ایجاد می نمایند. یکی از این مسائل که به نسبت شایع تر است، بیماری گل مژه است. در این خصوص مصاحبهی سلامت را با دکتر سیدضیاءالدین طباطبایی محمدی، جراح و متخصص بیماری های چشم می خوانید.

بیماری گل مژه چیست؟

گل مژه یا التهاب حاد غدد سباسه یا غدد تولیدنماینده چربی پلک ناشی از عوامل باکتریایی است که اغلب عامل این نوع عفونت میکروبی به نام استافیلوکوک طلایی است.

علت به وجود آمدن بیماری چیست؟

درباره علت پیدایش گل مژه عواملی دخالت دارند که مهم ترین آن، بسته شدن مجاری غدد سباسه یا تولیدنماینده چربی است که این خود هم ناشی از التهاب مزمن لبه پلک است که به اصطلاح بلفاریت نامیده می گردد. به طور معمول، در این بیماران لبه پلک ضخیم شده و شوره پلک که اغلب هم همراه با شوره سر و گوش و ابرو است، دیده می گردد. در این افراد به علت التهاب مزمن، دهانه غدد بسته شده و ترشحات در داخل غدد جمع شده و میکروب های موجود در هوا یا میکروب های طبیعی روی پلک شروع به تکثیر و فعالیت می نمایند و در نهایت، التهاب حادی در لبه و یا در ضخامت پلک ایجاد می گردد.

چه علایم و نشانه هایی دارد؟

علایم سه گانه حساسیت، قرمزی و تورم از مشخصات آبسه است. تورم در گل مژه خارجی به طورمعمول کوچک و سطحی و مستقر در لبه پلک است. شدت درد بستگی به وسعت تورم دارد. ناگفته نماند که به علت وجود رشته های حسی فراوان در پلک، این عفونت ها اغلب با درد شدید همراه هستند.

طول مدت بیماری چقدر است؟

طول مدت بیماری اغلب کوتاه است بیشتر بیماران به علت درد و تورم و قرمزی پلک که همان روز هنگام بیدار شدن از خواب شروع شده مراجعه می نمایند. به طور معمول دوره بیماری دو تا سه روز است. طی مدت فوق، عفونت خود به خود کنترل می گردد و یا اینکه توسعه یافته و به خارج سر باز می نماید. گل مژه داخلی می تواند به ملتحمه یا پوست راه یابد در حالی که گل مژه خارجی تنها به پوست سرباز می نماید.

ذکر یک نکته در اینجا لازم و ضروری به نظر می رسد. به سه گروه از بیماران یعنی نوزادان، بیمارانی که سیستم ایمنی بدن شان تضعیف شده است مانند بیمارانی که پیوند اعضا نموده اند و بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده، باید توجه ویژه ای معطوف داشت و همچون یک عفونت حاد به طور جدی با آن برخورد کرد.

گاهی بیماری چند بار عود می نماید. علت عودهای مکرر چیست؟

با توجه به اینکه گل مژه اغلب در زمینه بیماری های التهابی پلک به خصوص التهاب و شوره پلک به نام بلفاریت یا التهاب زخمی شونده پلک ایجاد می گردد و این بیماری های زمینه ای مقاوم به درمان بوده و سال ها پایدار باقی می مانند بنابراین احتمال عود گل مژه هم زیاد خواهد بود.

بنابراین ذکر این نکته حائز اهمیت دارد که پیشگیری مقدم بر درمان است.

سلامت : بلفاریت چیست؟

بلفاریت یک التهاب مزمن و دوطرفه لبه پلک ها است که دو نوع دارد و به طورمعمول هر دو فرم به طور توام با هم دیده می شوند.

بیشتر بیماران از شوره پوست سر و گوش و ابرو هم رنج می برند. علایم چشمی این بیماری، سوزش و خارش لبه پلک همراه با قرمزی و ضخیم شدن لبه پلک و ریزش مژه ها است و وجود شوره و پوسته های ریز چسبیده به مژه ها و گاهی اولسرهای کوچکی در لبه پلک مشاهده می گردد. پوسته ها ممکن است خشک و یا چرب باشند و مژه ها تمایل به ریزش دارند. پیدایش گل مژه و شالازیون در این بیماران شایع است. بعلاوه این بیماران از التهاب ملتحمه و التهاب قرنیه هم به درجات گوناگون رنج می برند که عامل اصلی آن، اختلال در کیفیت اشک و ریزش مژه ها و شوره به داخل چشم و مالش زیاد از حد چشم هاست.

آیا گل مژه تاثیری بر حدت بینایی دارد؟

گل مژه به خودی خود تاثیری بر حدت بینایی ندارد ولی در مواردی که بیمار زمینه ای از بلفاریت داشته باشد، بیماران به طورمعمول از تاری دید به خصوص هنگام مطالعه رنج می برند. درضمن، در التهاب شدید پلکی هم بیماران از کاهش موقتی دید شکایت دارند که علت آن پیدایش آستیگماتیسم ناشی از مشکل پلک است ولی با توجه به دوره کوتاه بیماری گل مژه، اختلالات بینایی چندان پا برجا نخواهد بود و بیشتر حالت گذرا دارند.

ذکر این نکته لازم است که در موارد نادری ممکن است عفونت پلکی توسعه یابد که در این صورت به علت التهاب شدید کاسه چشم ممکن است عصب بینایی درگیر و بینایی به شدت کاهش یابد و ایجاد التهاب عصب بینایی کند. البته حالت اخیر در کسانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شان به شدت کاهش یافته و یا از کتواسیدوزیس دیابتی رنج می برند.

آیا گل مژه تاثیری بر مژه ها دارد؟

نه تنها گل مژه بلکه هر گونه التهاب مزمن پلکی می تواند موجب از بین رفتن فولیکول مژه ها و یا تغییر جهت مژه ها و در نتیجه ریزش مژه ها چه به صورت موقت و یا دایمی و کج شدن مژه ها و تماس آن با قرنیه و در نهایت تحریک قرنیه و ایجاد نورگریزی یا ترس از نور و اشک ریزش و پیدایش زخم و عفونت قرنیه گردد.

آیا گل مژه مسری است و می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل گردد؟

گل مژه مسری نبوده ولی با توجه به علت ناشناخته بلفاریت ممکن است بیماری در تعدادی از افراد خانواده دیده گردد که نباید با مسری بودن بیماری اشتباه گردد.

برای پیشگیری چه باید کرد؟

همان طور که ذکر شد، برترین درمان گل مژه پیشگیری از آن است. بنابراین در افراد در معرض خطر این بیماری که اغلب بیماران دیابتی و بلفاریتی هستند و یا چربی خون و کلسترول بالا دارند، توصیه می گردد که بیماری زمینه ای کنترل شده و بهداشت روزانه پلک ها را با دقت و جدیت بیشتری انجام دهند و از مصرف مواد قندی و چربی پرهیز نمایند.

درمان گل مژه چیست؟

گل مژه اغلب خود به خود بهبود پیدا می¬کند و تنها در مواردی بسیار کم بیماران به کلینیک مراجعه می نمایند. انجام کمپرس گرم و مرطوب در ساعات اولیه می تواند سیر بیماری را متوقف و موجب رفع شدن آن در روزهای اول گردد. استفاده از قطره و پماد آنتی بیوتیک همراه با کمپرس سودمند خواهد بود. اغلب گل مژه در همین مرحله متوقف و یا به طور کامل رفع می گردد. به ندرت عفونت پیشرفت نموده و آبسه موضعی در محل تشکیل می گردد که در این حالت، تجویز آنتی بیوتیک خوراکی که بتواند میکروب استافیلوکوک را پوشش دهد، سودمند خواهد بود.

چنانچه تجویز آنتی بیوتیک خوراکی هم موثر نباشد و آبسه هم تشکیل شده باشد، تخلیه آبسه هم توصیه می گردد.

مدت زمان انجام کمپرس گرم در حدود 15 دقیقه بوده و بهتر است چهار تا شش بار در روز تکرار گردد.

چه توصیه های بهداشتی به بیماران دارید؟

بهداشت پلک ها شامل شستشوی منظم روزانه و ماساژ پلک ها همراه با استفاده از شامپوی بچه، اصلاح ساختار رژیم غذایی مانند حذف مواد قندی و چربی و به خصوص شیرینی تر، تنقلات، آجیل و غذاهای آماده مثل ساندویچ و پیتزا و... و مصرف بیشتر میوه ها و سبزی ها، کاهش استرس روزانه، کنترل قند خون، پایین آوردن چربی های خون، کاهش وزن، استفاده از عینک طبی در صورت احتیاج از جمله مواردی است که می تواند در پیشگیری از بروز و عود بلفاریت و در نهایت بروز گل مژه موثر باشد.

منبع: http://www.salamat.com

ae

منبع: راسخون

به "تورم چشم را مهار کنید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تورم چشم را مهار کنید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید