حضور ماه کامل در آسمان ابتدای خرداد 1403
به گزارش وبلاگ جزیره، در خاتمه اردیبهشت 1403 ماه کامل روی می دهد و با توجه به ارتفاع کم آن در آسمان عصرگاهی، فرصت مناسبی برای ثبت عکس های نجومی با پدیده های زمینی مانند ساختمان ها و کوه ها فراهم است.
در آسمان خاتمه اردیبهشت و ابتدای خرداد 1403 ماه حضور پررنگی دارد و رؤیت آن در افق همراه با پدیده های زمینی، می تواند از جذابیت هایی باشد که حتی در آسمان شهرهای شلوغ و دارای آلودگی نوری هم دیدن آن آسان است.
علاوه بر رصد ماه درخشان، اگر سحرخیز باشید و پیش از طلوع خورشید به آسمان نگاه کنید، فرصت دیدنی تعدادی از سیارات منظومه شمسی را خواهید داشت که آگاهی از موقعیت آن ها می تواند به رصد بهتر هنگام هم خطی چندین سیاره منظومه شمسی در هفته های آینده یاری کند.
رویدادهای نجومی در خاتمه اردیبهشت 1403
شنبه 29 اردیبهشت
ماه که در حال افزایش فاز است، پس از تاریکی هوا سمت جنوب آسمان به شدت می درخشد اما نه آنقدر درخشان که صورت فلکی کلاغ را پنهان کند. این صورت فلکی کمی بیشتر از یک مشت درست زیر ماه واقع شده است. برای دیدن آسان تر آن می توانید قرص ماه را با دست خود بپوشانید. چهار ستاره اصلی آن همگی بین قدر 2.6 و 3.0 دارند و در فاصله 8 درجه ای از یکدیگر قرار گرفته اند.
یکشنبه 30 اردیبهشت
ماه همچنان به روشنایی بخشی از آسمان ادامه می دهد. در اوایل عصر، حدود 3 یا 4 درجه پایین سمت چپ ماه، سماک اعزل، درخشان ترین ستاره صورت فلکی سنبله را دیدن کنید. تا نیمه شب، ماه به اسپیکا نزدیک تر می گردد و سپس درست در سمت چپ آن قرار خواهد گرفت.
دوشنبه 31 اردیبهشت
در این شب، سماک اعزل سمت راست بالای ماه می درخشد و خیلی دورتر در سمت چپ بالای آن ها هم ستاره درخشان تر سماک رامح جای گرفته است.
در اواخر گرگ ومیش غروب، طاق بهاری هنوز هم در آسمان غربی قابل مشاهده است؛ هرچند ارتفاع آن رو به کاهش است. سرپیشین و سرپسین بخش بالایی آن را تشکیل می دهند و تقریبا به صورت افقی در غرب و شمال غربی، به مقدار سه انگشت در طول بازوی کشیده نسبت به هم ردیف شده اند. در سمت چپ پایین آن ها ستاره شعرای شامی (Procyon) و دورتر سمت راست پایین آن ها ستاره قدر 2 منکب ذی العنان (Menkalinan) و سپس ستاره سروش (Capella) را خواهید یافت.
سه شنبه 1 خرداد
آیا تا کنون آلفا قنطورس را دیده اید؟ اگر شما در شمال عرض جغرافیایی 29 درجه هستید، همسایه درخشان و قدر صفر ما برای همواره از دید ما دور است. اما اگر در عرض جغرافیایی پایین تر زندگی می کنید، این ستاره این شب ها برای مدتی، از افق جنوبی شما می گذرد.
چه زمانی این اتفاق می افتد؟ درست زمانی که آلفا ترازو، ستاره سمت راست از میان پایین دو ستاره درخشان صورت فلکی ترازو، در سمت جنوب آسمان شما قرار می گیرد.
چهارشنبه 2 خرداد
ماه امروز حدود یک روز تا کامل شدن فاصله دارد. امشب پس از تاریکی هوا، ماه را در سمت راست سر سه ستاره عقرب خواهید دید، در حالی که قلب العقرب هم در سمت چپ پایین حضور دارد. برای یاری به دیدن بهتر ستارگان، می توانید ماه درخشان را با نوک انگشت خود بپوشانید.
پنج شنبه 3 خرداد
ماه کامل در ساعت 17:23 روی می دهد و نزدیکی آن با ستاره سرخ رنگ قلب العقرب چشم انداز ای دیدنیی می آفریند. قلب العقرب یک ستاره دوگانه است. همدم آن با قدر 5.4، تنها 2.7 ثانیه قوسی سمت غرب ستاره اصلی جای گرفته است و احتمالا در حضور نور ماه دیدن آن سخت است.
آدینه 4 خرداد
نسر واقع درخشان ترین ستاره ای است که سمت شرق و شمال شرقی آسمان پس از تاریکی هوا می درخشد. اگر به پایین سمت چپ آن نگاه کنید، با فاصله تقریبا دو مشت در طول بازوی کشیده، می توانید دنب (Deneb) را با روشنایی کمتر ببینید. این ستاره ها دو رأس مثلث تابستانی هستند. سومی الطیر (Altair) است و در حالی که هنوز چهار هفته تا تابستان باقی به جای مانده است، پس از تاریک شدن هوا تا حدودی نزدیک افق شرقی حضور خواهد داشت.
شرایط سیارات در خاتمه اردیبهشت 1403
هر هفت سیاره منظومه شمسی به جز زمین، در نزدیکی خط دید ما نسبت به خورشید باقی می مانند.
عطارد، مریخ و زحل را می توان هنگام سحر در ارتفاع پایین پیدا کرد. ساده ترین آن ها برای رصد، زحل است که با آغاز سپیده دم سمت شرق و جنوب شرقی آسمان شرایط رصدی نسبتا خوبی دارد. قدر آن 1.2 است و هیچ چیز به این روشنی در نزدیکی آن نخواهد بود.
پایین تر سمت چپ زحل، مریخ واقع شده است که تقریبا به همان درخشندگی است اما دیدن آن در سپیده دم سخت تر است. آن ها از جدایی زاویه ای 25 درجه در ابتدای هفته به حدود 30 درجه در خاتمه هفته می رسند.
عطارد هم پایین تر سمت چپ مریخ واقع شده است. این دو سیاره در ابتدای هفته حدود 20 درجه از هم فاصله دارند که تا خاتمه هفته به 25 درجه می رسد. نیم ساعت پیش از طلوع خورشید، از دوربین دوچشمی بهره ببرید تا عطارد را در گرگ ومیش صیحگاهی بیابید.
زهره، مشتری، اورانوس و نپتون اما به وسیله تابش خیره کننده خورشید پنهان می شوند و تا هفته بعد امکان رصد آن ها نخواهد بود.
عکس کاور: ماه کامل (Credit: Lightrocket Via Getty Images)
منبع: Sky and Telescope
منبع: دیجیکالا مگ