توصیه وزارت بهداشت در فصل گرما و شرح درباره وبا
به گزارش وبلاگ جزیره، معاون فنی مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه درحال حاضر با شرایط غیر عادی یا طغیانی از بیماری وبا روبرو نیستیم، گفت: موارد ابتلا به وبا که تا به امروز (طی سال جاری) گزارش شده، کمتر از 10 مورد بوده است.
به گزارش ایسنا، دکتر بابک عشرتی درباره شرایط بروز بیماری وبا در کشور با توجه به فصل گرما، گفت: همیشه با گرم شدن هوا و در ادامه آن تعطیلات و ایام خاص، موارد بروز اسهال افزایش می یابد؛ البته این نکته مهم است که هر اسهالی نشانه بیماری وبا نیست، اما عوامل ویروسی در بروز آن ها نقش دارند. از طرفی در همه جای جهان بروز موارد اسهال ویروسی بویژه در بچه ها افزایشی می گردد.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر با شرایط غیر عادی یا طغیانی از بیماری وبا در کشور روبرو نیستیم، توضیح داد: موارد ابتلا به وبا که تا این مقطع زمانی از امسال به ما گزارش شده کمتر از 10 مورد بوده است، اما همیشه باید مراقبت باشیم و این فرهنگسازی را انجام دهیم که افراد خود را در معرض عوامل بیماری زای وبا قرار ندهند. البته هنوز تنها یک ماه از فصل تابستان گذشته است. بعلاوه در تجمعات مراسم ها باید مراقب باشیم و بخشی از نگرانی ما در خصوص شیوع این بیماری معطوف به استان های مرزی است.
وی اضافه نمود: سال قبل نیز در مجموع 367 مورد ابتلا به وبا در کشور گزارش شد که این موارد ابتلا هم از اواخر خرداد ماه شروع شده بود و تا خاتمه آبان ادامه داشت و از هفته خاتمهی آبان ماه تا خاتمه سال مورد جدیدی از ابتلا به وبا در کشور گزارش نشد.
معاون فنی مرکز بیماری های واگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اهمیت رعایت بهداشت فردی بویژه شست وشوی دست ها، اظهار کرد: روزی چندبار بویژه قبل و بعد از صرف غذا باید دستان خود را با آب و صابون بشوییم یا در مواردی که به آب و صابون دسترسی نداریم از محلول های ضدعفونی نماینده دست استفاده کنیم.
او با اشاره به اینکه بهداشت مواد غذایی و آب آشامیدنی اهمیت فراوانی دارد، اعلام کرد: باید سعی کنیم همیشه و به شکل ویژه تر در زمان سفر از آب بطری یا آب لوله کشی استفاده کنیم. در صورتی که تحت شرایط خاص و عدم دسترسی به آب لوله کشی و بطری شده مجبور به استفاده از روان آب ها (آب رودخانه و چشمه و...) هستیم نیز باید آب را قبل از مصرف بجوشانیم. در ایام ماه تابستان با افزایش سفر ها افراد ممکن است به نقاطی بروند که با روان آب ها روبروه زیادی داشته باشند و به هیچ عنوان نباید لیوان خود را در آب زده و بنوشند؛ بلکه باید نکات بهداشتی را رعایت نمایند؛ چراکه از نقاط بالاتر و سرمنشاء خروج آب مطمئن نیستند.
معاون فنی مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت درباره مصرف یخ غیربهداشتی نیز هشدار داد و گفت: توصیه می کنیم افراد حتما یخ خانگی استفاده نمایند؛ اما اگر مجبور به خرید یخ هستند باید بدانند که صرفا آب کشی بیرون یخ سبب تمیز و یا بهداشتی شدن کل آن نمی گردد و تنها می تواند خاک و آلودگی های بیرونی را از مقابل چشم دور کند. عامل عفونی در برابر سرما مقاوم است و با آبکشی تنها از بین نمی رود؛ بنابراین باید این نوع از یخ ها را در یک پلاستیک تمیز قرار دهیم و سپس یخ را با پلاستیک در آب یا هرچیزی که قصد خنک کردن آن را داریم، بگذاریم که یخ با ماده غذایی تماس نداشته باشد.
وی اضافه نمود: در استفاده از مواد غذایی نیز توصیه اکید ما این است که تا حد امکان ماده غذایی گرم باشد بویژه مواد غذایی مانده حتما باید پیش از مصرف گرم شوند تا عامل انتقال بیماری اسهالی را از بین ببریم. بعلاوه باید از خرید مواد غذایی باز و فله ای خودداری کنیم یا اگر مجبور به استفاده هستیم تا حد امکان آن را گرم کنیم.
عشرتی تاکید نمود: در خصوص بروز بیماری های اسهالی مهم ترین نکته ای که مبتلایان باید بدانند این است که حتما آبی را که به وسیله مدفوع از دست می دهد، جایگزین نمایند. اگر بتوانیم آب را به موقع و به مقدار کافی جایگزین کنیم خود بیماری بدون داروی خاصی بهبود می یابد. بعضی به غلط تصور می نمایند در پی ابتلا به بیماری اسهالی اگر نوشابه یا سایر نوشیدنی های صنعتی را مصرف نمایند، خوب است؛ اما، چون این نوشیدنی ها قند بالایی دارد، فشار داخل روده را افزایش می دهد و روده آب بیشتری به خود می کشد؛ در نتیجه سبب تشدید اسهال می گردد. توصیه ما این است که اگر قصد مصرف نوشیدنی دارند به ترتیب اولویت محلول ORS، آب معمولی، چای کمرنگ و آبمیوه طبیعی استفاده نمایند.
وی گفت: وبا یک بیماری اسهالی حاد عفونی و به شدت مسری است که در پی خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می گردد و فقط در انسان ایجاد بیماری می نماید.
منبع: فرارو