معرفی 8 مرکز خرید آجیل و خشکبار در ایران!
به گزارش وبلاگ جزیره، آجیل و خشکبار یکی از تنقلات محبوب ما ایرانی هاست که در کنار طعم خوشمزه، خواص بی نظیری هم دارند.
بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه می نمایند به جای تنقلات صنعتی که مواد نگهدارنده دارند و مضرات زیادی برای بچه ها دارد از خشکبار بهره ببرید و جایگزین تنقلات ناسالم کنید. آجیل و خشکبار در همه ایام سال هوادار دارد اما در عید نوروز بازار این دسته از تنقلات به شدت داغ است. امروزه خرید آجیل و خشکبار مرغوب یکی از دغدغه های مردم شده است، اینکه آجیل و خشکبار خوب و درجه یک را از کجا می توان تهیه کرد؟ اصلا معدن آجیل و خشکبار ایران که معروفیت جهانی هم دارند کدام شهرها هستند؟ اگر مشتاق به کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه هستید و دلتان می خواهد با برترین آجیل و خشکبار ایران و حتی می توان گفت یکی از برترین آجیل و خشکبار جهان آشنا شوید، با این مقاله از مجله گردشگری وبلاگ جزیره همراه باشید.
شهر فاروج قطب آجیل و خشکبار ایران
تقریباً هیچ شهری را در ایران نمی توان یافت که آجیل فروشی نداشته باشد و نگردد از آنجا خشکبار خرید. اما شهرهای خاصی هستند که آجیل معروفی دارند. یکی از قطب های آجیل ایران شهرستان فاروج در استان خراسان شمالی است. هات مختلفی معروف است مثلا به خاطر داشتن علمای دینی و شخصیت های فرهنگی متعدد به درالعلما معروف شده است و بعلاوه به مرکز آجیل کشور نیز مشهور است. مرکزی که تا به امروز دوام داشته و روزبه روز نیز بر کیفیت و قدرت و اعتبار آن اضافه می گردد. این شهر از ابتدا تا انتهای خیابان اصلی آن را فروشگاه های آجیل با تنقلات خوشمزه دارد.
فاروجی ها اکثراً به زبان فارسی و ترکی و کردی صحبت می نمایند. وجود جاده آسیایی و تردد روزافزون مسافران و جاهای دیدنی آن، باعث توریستی شدن این شهر شده است. فاروجی ها تخمه و آجیل را شور نمی کردند بلکه به صورت خال نمک وارد بازار کردند. روش خال نمک به این صورت است که بعد از تفت دادن تخمه، نمک را با جارو سیخی به روی آن می پاشیدند که بعداً تخمه خال نمک فاروج نام گرفت و به این نام معروف شد. فاروجی ها برای طعم دار کردن تخمه از آب لیمو، گلپر و کمی رنگ خوراکی استفاده می نمایند.
کم کم کسب و کار فروشندگان آجیل رونق پیدا کرد و در کنار تخمه آفتاب گردان، محصولاتی، چون گردو، بادام و کشمش که در منطقه فراوری می شدند هم در بازار جایگاهی برای خود پیدا کردند. سوغات فاروج را انواع خشکبار اعم از گردو، بادام، کشک محلی، کشمش، برگ زردآلو، قره قروت، آلبالو خشک، آجیل، گیلاس بعلاوه روغن زرد، ماست و عسل تشکیل داده است.
آجیل تبریز، مرغوب ترین آجیل و خشکبار ایران
آجیل تبریز مرغوب ترین آجیل ایران است. حرف آجیل که به میان می آید نمی توان از طعم بی نظیر دانه های پسته، بادام، فندق و سایر اجزای آجیل مخلوط هم چشم پوشی کرد. به هرحال کسانی که اهل خرج کردن هستند و خود را در قید و بند پس اندازهای امروزی نمی اندازند به خوبی می دانند که آجیل مرغوب متعلق به تبریز است و به عنوان سوغات این شهر شناخته می گردد.
شهر تبریز به شهر اولین ها معروف است و باید بدانید که یک شهر گران قیمت در ایران هم محسوب می گردد. از خانه های مسکونی گرفته تا وسایل منزل و خوارکی های این شهر، قیمت بالاتری در مقایسه با میانگین قیمت ها در ایران دارند. آجیل، از معروف ترین سوغاتی های تبریز به شمار می رود که در نزد خود تبریزی ها هواداران بسیار دارد، طوری که در شب یلدا آجیل را به همراه هدایای دیگر به خانه عروس می فرستند یا حتی در ایام مذهبی هم از آن غافل نمی شوند. محبوبیت آجیل در تبریز به قدری زیاد است که آن را به کشورهای دیگر از جمله پاکستان، هند، اروپا و ترکیه هم صادر می نمایند.
آجیل تبریز را می توان برترین و مرغوب ترین آجیل ایران دانست. این سوغات تبریز که ثبت ملی هم شده است، با برترین کیفیت در آذربایجان شرقی فراوری می گردد، در حدی که رتبه برتر را در ایران کسب نموده است. بعلاوه به علت قرار گرفتن استان آذربایجان شرقی، علی الخصوص تبریز در جاده ابریشم، این منطقه ایران از گذشته ها مورد استقبال تجار کشورهای خارجی در این حوزه قرار گرفته است. همین موضوع امتیاز بسیار مناسبی در ثبت آجیل تبریز در لیست آثار ملی محسوب می گردد.
خشکبار و آجیل معروف اصفهان
شهر اصفهان به عنوان یک قطب گردشگری مهم ایران، به حساب می آید. این شهر به علت بناهای تاریخی و باستانی زیادی که دارد، مورد استقبال عمومی قرار گرفته است. شهر اصفهان سوغات مختلفی دارد. سفر به این شهر با ساختن خاطرات زیبا و سوغات خوشمزه کام تان را شیرین خواهد نمود. از سوغات مشهور اصفهان می توان به گز، پولکی و سوهان اشاره نمود. اصفهان علاوه بر گز سوغات دیگری هم دارد. از طرفی این شهر با قدمت طولانی در جایگاه فراورینمایندگان صنایع دستی و آثار هنری واقع شده است.
از این رو صنایع دستی اصفهان، آمیخته با خلاقیت و هنر و زیبایی است که فرهنگ یک کشور را به تصویر می کشد و از جمله سوغات این شهر محسوب می گردد. علاوه بر این ها برخی فراوریات آجیل و خشکبار اصفهان دارای کیفیت بی نظیر و طعمی ماندگار است. به طوریکه برخی برای خرید سوغات در ابتدا به سراغ آجیل و خشکبار اصفهان می فرایند. از معتبرترین برندهای آجیل و خشکبار اصفهان و کشور، فروشگاه آجیل و خشکباری است که در این شهر واقع شده است که با بهره گیری از بالاترین کیفیت مواد اولیه و با استفاده از دستگاه های مجهز و پرسنل مجرب، بر آن هستند تا محصولی تازه و خوشمزه در اختیار مصرف نمایندگان قرار دهند.
تخمه آفتابگردان سوغات خوی
خوی، یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی است که بعد از ارومیه مهم ترین و بزرگ ترین شهر آذربایجان غربی محسوب می گردد. این شهر در شمال غربی ترین نقطه ایران و نزدیک به مرز ترکیه واقع شده است. یکی از مرغوب ترین و برترین سوغاتی های این شهر، تخمه آفتابگردان است. با توجه به اینکه شهرستان خوی قطب فراوری تخمه آفتابگردان در کشور است و یکی از برترین تخمه های کشور را دارد و امرار و معاش بسیاری از اهالی این شهر به وسیله کشت و فراوری تخمه است. نیمی از زمین های کشاورزی خوی تخمه کشت می گردد و هرساله 31 تن تخمه فراوری می نمایند. تخمه های آفتابگردان کیفیت بالایی دارند که به خارج از مرزهای ایران هم صادر می گردد.
مرغوب ترین گردو ایران را در تویسرکان
تویسرکان یکی از شهرهای بزرگ استان همدان است و در جنوب کوه الوند واقع شده است و دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است. این شهر به شهر گردو معروف است و گردوهای بسیار خوشمزه دارد. مردم تویسرکان به زبان فارسی صحبت می نمایند البته در برخی از روستاهای این شهرستان زبان لکی هم رایج است. با مطالعه تاریخ و آنالیز آثار خرابه ها در نزدیکی شهر تویسرکان به شهر قدیمی رودلاور (رودآور) می رسیم. در این شهر سه قبیله توی، سرکان و شکان زندگی می کردند. در اثر حمله مغول و بعدها بر اثر زمین لرزه شهر رودآور به ویرانه ای تبدیل شد و تنها توی و سرکان آن باقی ماند. تویسرکان امروزی در واقع حاصل ادغام قبیله های قدیم توی و سرکان است.
پسته خندان سوغات ناب رفسنجان
شهرستان رفسنجان در جنوب شرقی ایران و یکی از مهم ترین شهرستان های استان کرمان بشمار می رود و در شمال استان واقع شده است. از ویژگی های مهم شهرستان رفسنجان می توان به وجود بزرگ ترین معادن روباز مس جهان، بزرگ ترین فراورینماینده پسته جهان و بزرگ ترین خانه خشتی جهان نام برد. این دیار از گذشته تا به امروز در جهت تقاطع راه های نواحی مرکزی ایران به طرف کرمان بندرعباس، زاهدان و تقاطع مشهد به طرف بندرعباس - شیراز و در نهایت شرق و جنوب خاور آسیا واقع شده است. مردم این سرزمین از مردمان باهمت و پرتلاش می باشند به طوری که توانسته اند از دل زمینی که بندرت از سخاوت آسمان بهره مند می گردد و از در دل سوزان بیابان، پسته خندان رفسنجان بیرون بیاورند.
به طوری که (پسته رفسنجان در حال حاضر حدود 50 در صد از فراوری جهان و 60 درصد از صادرات جهانی پسته در اختیار کشور ایران بوده و با درآمدی حاصل از آن بالغ بر 500 میلیون دلار در سال می باشد)سرزمین رفسنجان در مجاورت بیابان کم باران و نیمه خشک با تابستان های گرم و زمستان های سرد می باشد و بارندگی اندک و ناامیدنماینده که این همه وسعت باغ های آباد را جز به همت این مردم میسر نساخته است تا آنجا که یک صد و بیست هزار هکتار باغ های پسته این دیار نام رفسنجان را به شهری طلای سبز در بازار پر سودا و سود جهانی نامی آشنا و پرآوازه نموده است.
مشهورترین انواع پسته در رفسنجان پسته های احمد آقایی، اکبری، کله قوچی و فندقی هستند که همه آن ها به خارج از کشور صادر می شوند و هواداران زیادی در سراسر جهان دارند. پسته های رفسنجان، به علت شکل زیبا، مغز بزرگ و بسیار خوش طعم، جزء پسته های لوکس در مهمانی ها و مجالس محسوب می شوند.
بادام معروف چهارمحال و بختیاری
استان چهارمحال و بختیاری یک استان سردسیر در رشته کوه زاگرس است که به علت داشتن شرایط آب و هوایی خاص و آب کافی زمینه توسعه در حوزه کشاورزی را دارد. هم اکنون استان چهارمحال و بختیاری توانسته در فراوری بسیاری از محصولات باغی رتبه برتر در کشور را کسب کند که مهمترین آنها بادام، گردو و هلو است.
درخت بادام به واسطه مقاومت بسیار بالا و بازده ای مطلوب در این استان در بسیاری از منطقه ها استان کاشته شده است و باغات بادام پیشرفته است.
بادام فراوریی چهارمحال و بختیاری به علت کیفیت بالای آن، در بسیاری از بازار های جهانی ورود پیدا نموده و بازار پسندی اش موجب شده است که بخش زیادی از فراوری بادم در این استان به خارج از کشور صادر گردد. یکی از مهمترین نقاط استان چهارمحال و بختیاری در فراوری بادام منطقه سامان است که هم آب با کیفیت و هم خاک حاصلخیز برای کاشت درخت بادام دارد. بعلاوه در شهرستان بن نیز باغات درخت بادام پیشرفته است و یکی از منطقه ها دیگر استان در فراوری بادام است. بادام استان چهارمحال و بختیاری در ارقام بادام ربیع، بادام سفید، بادام سنگی و… فراوری می گردد.
گیلان قطب کاشت مرغوبترین فندق ایران
استان گیلان واقع در شمال کشور ایران سرزمینی بسیار سرسبز و اباد و خوش اب و هوا که پر از نعمت و برکت و فراوانی است. از جمله محصولات کشاورزی و سوغاتی های این استان می توان به برنج درجه یک ایرانی، چای مرغوب لاهیجانی، بادام خوش طعم آستانه، زیتون درجه یک رودبار و کلوچه های لذیذ در تمام منطقه ها گیلان اشاره نمود.
فندق پای ثابت آجیل ناب ایرانی
جدا از تمام این ها محصولی در استان گیلان به عمل می اید که بسیار خوشمزه و مفید و پای ثابت آجیل ناب ایرانی است. این محصول ارزشمند فندق است و خانه اصلی آن در کشور ایران استان گیلان می باشد. شاید کمتر کسی این موضوع را بداند که استان گیلان هر ساله حدود 85 درصد از کل فندق ایران را فراوری و عرضه می نماید و دقیقا به همین علت گیلان را مرکز فراوری فندق ایران می دانند.
این در حالی است که فندق در ایران در دو استان مازندران و قزوین هم کشت می گردد به طوری که باغ های الموت قزوین و نیز باغ های شهرستان های رودسر، تالش و آستارا از معروف ترین مکان های کشت فندق در ایران هستند. استان گیلان با وجود باغ های فندقی که وسعت آنها حدود 17 هزار هکتار است و سالانه تقریبا 15 هزار تن فندق دارند از لحاظ فراوری این محصوب در کل جهان مقام چهارم را کسب نموده است، مقام اول مختص به ترکیه با سهمی بالغ بر 72 درصد و مقام های دوم و سوم به ترتیب به ایتالیا و آمریکا تعلق دارد. البته فندق انواع مختلفی دارد و تنها به یک گونه محدود نمی گردد.
این در حالی است که در ایران بیشتر چهار گونه زرآبادی، بادامی، سیاه بومی و سفید بومی کشت می گردد. برداشت فندق در گیلان معمولا از ابتدا تا انتهای شهریورماه به طول می انجامد، آخرین ماه از فصل گرم تابستان که در آن همه دست به دست هم داده و حاصل زحمت یک ساله خود را از دست درختان راسخ بر زمین می ستانند.
منبع: الی گشت