ایران و تاجیکستان: دوستی از جنس تاریخ
به گزارش وبلاگ جزیره، خبرنگاران : هلدینگ کادوس شعبه نو خود را در شهر دوشنبه در تاجیکستان افتتاح می کند.
به گزارش وبلاگ جزیره ، کشور تاجیکستان به سبب قرابت های فرهنگی و تاریخی و مهم تر از همه زبان مشترک با ایران ظرفیت های بالایی برای توسعه گردشگری را پیش رو گذاشته است. به همین دلیل هلدینگ بین المللی توسعه تمدن شهر کادوس به مدیریت اقای سعید مجردی شعبه تازه این هلدینگ را در کشور تاجیکستان به جهت ایجاد مراودات بیشتر و توسعه سرمایه گذاری ها افتتاح می کند. آقای سعید مجردی مدیرعامل شرکت توسعه تمدن شهر کادوس در گفت وگو با خبرنگار ما در این باره توضیح می دهد.
آقای مجردی شرکت بین المللی توسعه تمدن شهر کادوس براساس چه ضرورت هایی تشکیل شده است؟
شرکت بین الملی توسعه گردشگری تمدن شهر کادوس هلدینگی است که خدمات مشاوره ای به لحاظ توسعه سرمایه گذاری در ابعاد مختلف صنعت گردشگری ارایه می دهد. مدیریت این شرکت با کادری حرفه ای، پنجره ای واحد برای متقاضیان سرمایه گذاری در زمینه های گوناگون صنعت گردشگری است.
شعار ما این است که تمامی فرآیندهای سرمایه گذاری را به ما بسپارید در پس چنین شعاری فلسفه ای نهفته است که سرمایه گذاران با خیالی آسوده مشاوری معتمد را برای انجام طرح های توسعه ای خود انتخاب می کنند و ضمن آن تمام فرآیندهای سرمایه گذاری از جمله مطالعات توجیه پذیری بازگشت سرمایه از فاز صفر تا مطالعات فنی پروژه، استعلام از نهادهای مختلف را به کارشناسان مجرب شرکت توسعه گردشگری تمدن شهر کادوس می سپارند.
شرکت بین المللی توسعه گردشگری تمدن شهر کادوس، با افتخار مجری برگزاری دهها رویداد داخلی و بین المللی نیز بوده و با برگزاری دوره های گردشگری، کارگاه های آموزشی برای توانمندسازی جوامع بومی و تولید محتوای تخصصی در عرصه های گوناگون گردشگری ارزش آفرین بوده است.
به تازگی مطلع شدیم که قصد دارید شعبه نو شرکت کادوس را در شهر دوشنبه در کشور تاجیکستان افتتاح نمایید لطفا در مورد این برنامه توضیحاتی ارایه بفرمایید؟
ابتدا لازم می دانم درباره اهمیت روابط تجاری و فرهنگی با کشور تاجیکستان صحبت کنم. تاجیکستان به لحاظ قرابت های فرهنگی و تاریخی با ایران به ویژه زبان مشترک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ایجاد روابط تاریخی دو کشور به حدود سال 1370 هجری خورشیدی، یعنی زمان فروپاشی جماهیر متحد شوروی برمی شود.
با استقلال و تشکیل کشور تاجیکستان، مردمان ایران و تاجیکستان دوباره پیوند مشترک خود را برقرار کردند. گویی مثل دو رودی بودند که پس از برداشتن سد دوباره به هم پیوستند. تا حدود 300 سال پیش منطقه ها تاجیکستان و ایران به همراه سرزمین هایی دیگر کشور واحدی را تشکیل می دادند.
در 17 سپتامبر 2021 نیز با سفر آقای سید ابراهیم رئیسی رییس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان برای شرکت در نشست سران پیمان شانگهای پس از استقبال رسمی رئیس جمهور تاجیکستان در حاشیه نشست هر دو به مناسبات فرهنگی اشاره کردند. برای دو کشور ایران و تاجیکستان حالا توسعه مراودات تجاری و گردشگری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و راستا برای مشارکت هرچه بیشتر فعالان بخش خصوصی در دو کشور بسیار هموار شده است.
به همین منظور شرکت بین المللی توسعه تمدن شهر کادوس که فعالیت های ارزشمندی را در کارنامه خود در صنعت گردشگری ایران دارد و رویدادهای فرهنگی و ورزشی متعددی را در شهرهای ایران به اجرا رسانده است، این بار در نظر دارد تا پیشگام توسعه فعالیت های گردشگری بین دو کشور ایران و تاجیکستان باشد.
لازم به توضیح است که شرکت کادوس در گردشگری رویدادمحور صاحب تجربیات ارزنده ای است. سال گذشته مجری جشن ملی تاجیکستان بودیم و کنسرت باشکوهی را در شهر دوشنبه برگزار کردیم که مورد تقدیر و ستایش مقامات فرهنگی کشور تاجیکستان قرار گرفت.
چه توصیه ای برای تقویت روابط فرهنگی و تجاری بین ایران و تاجیکستان دارید؟
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان از اشتراکات فراوان تاریخی، دینی، تمدنی، فرهنگی و زبانی برخوردارند. تاجیکان ایران را برادر بزرگ خود می دانند. برخی از شعرا و عارفان تاجیک می گویند ایران برای آنها بوی مادر هم می دهد، مادری که در سال های سخت تاجیکستان فرزندش را تنها نگذاشت. حضور پررنگ ایران در بازسازی تاجیکستان از جمله در صحنه های اقتصادی این کشور هم بر روابط تنگاتنگ دو کشور افزوده است.
باید در نظر داشت که تاجیکستان تنها کشور کاملا فارسی زبان در کشورهای آسیای میانه است و اهمیت توسعه مروادات و سرمایه گذاری برای کاآفرینان ایرانی و تاجیکی از اهمیت راهبردی برخوردار است. ایران در راستا ترانزیت کالا و اتصال شرق به غرب قرار گرفته است و در زمینه هایی چون حمل و نقل، لجستیک و تجارت بین الملل نیز می تواند شریک مطمئنی برای تاجیکستان باشد.
در زمینه گردشگری چه فرصت هایی را پیش بینی می کنید و شرکت کادوس چه نقشی می تواند داشته باشد؟
شرکت توسعه تمدن شهر کادوس به سبب ارتباط فراگیر با ذینفعان صنعت گردشگری امکان ایجاد ارتباط و تسهیلات با همتایان خود در تاجیکستان را دارد. گردشگری فرهنگی یکی از حوزه های مشترکی است که هم در ایران و هم در شهرهای مختلف تاجیکستان آثار تاریخی به جای مانده فراوان وجود دارد. از سوی دیگر در مقوله گردشگری سلامت بسیاری از تاجیک ها به خاطر کیفیت و خدمات سطح بالای سلامت در ایران علاقه دارند به کشور ما بیایند.
حتی کشورهای عضو اکو (سازمان همکاری های اقتصادی) در تلاش است تا گردشگران منطقه ای بتوانند ارزان و حتی با اتوبوس و خودروی شخصی به کشورهای یکدیگر سفر کنند.به تازگی دکتر ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران تفاهم نامه ای را به منظور تسهیل در مروادت گردشگری با کشور تاجیکستان امضا نموده است.
لازم به توضیح است یکی از مزیت های مهم کشور تاجیکستان که می تواند برای سفر ایرانیان مجذوب کننده باشد علاوه بر جاذبه های فرهنگی آن کوهستانی بودن این کشور است که با حدود 143 هزار کیلومتر مربع مساحت، در دل خود صدها رودخانه و دریاچه را جای داده است که این منابع ارزشمند آبی به مثابه ‘طلای روان برای علاقه مندان به طبیعت و ماجراجویی مجذوب کنندهیت های فراوان دارد.
برای مثال بزرگترین دریاچه آب شیرین عمیق جهان موسوم به ‘آب بند سریز در تاجیکستان واقع شده که با 56 کیلومتر مربع مساحت و با ژرفای حدود 500 متر خود به تنهایی قادر به تامین آب شرب و انرژی برق آسیای میانه و خاورمیانه است.
بنابراین شرکت توسعه تمدن شهر کادوس در نظر دارد تا ضمن تاکید بر مشابهت های فرهنگی زمینه حضور شرکت های ایرانی در تاجیکستان و متقابلا شرکت های تاجیکی در ایران را به لحاظ توسعه سرمایه گذاری در زمینه هایی چون دهکده های سلامت، گردشگری و رویدادهای مشترک را تسهیل نماید.
چند نمونه از مشابهت های فرهنگی بین ایران و تاجیکستان را اشاره کنید؟
ایرانی ها و تاجیک ها هر دو به یک زبان مشترک یعنی فارسی سخن می گویند. به نظر من اصلی ترین پیوندی که بین ایران و تاجیکستان وجود دارد، همین مطلعی خوب تاجیک ها از شاعران و نویسندگان ایرانی است. تاجیک ها از زبان های شرقی ایران نظیر باختری، خوارزمی، سکایی سخن می گویند. این در حالی است که پس از ظهور اسلام در ایران ، زبان فارسی حدود سیصد سال به عنوان زبان رایج محسوب نمی شد.
در دوره سامانیان بود که زبان فارسی، دوباره به دوران رونق خود بازگشت. در دوران زندگی رودکی، پدر شعر فارسی، محیط ماوراء النهر دوباره تحول شگرفی به خود دید و در دوران سامانیان، دوباره زبان فارسی و فرهنگ ایرانی توسعه پیدا کرد.
موضوع بعدی موسیقی مشترک است. مردم تاجیکستان علاقه زیادی به موسیقی و ترانه های ایرانی نشان داده اند. آن ها همواره آثار استاد محمدرضا شجریان را ستوده اند.
در برخی از گوشه های موسیقی ایرانی نام هایی نظیر نی ریز، زابل، شوشتر، طوسی، آذربایجانی، بیات شیراز و خوارزمشاهی در دستگاه ماهور، ماوراءالنهر در دستگاه راست، پنجگاه، شاختایی در دستگاه سه گاه و به قولی در دستگاه نوا یا موالیان در دستگاه همایون دیده می شود که باید از خود بپرسید دلیل نام گذاری این نام ها چیست؟ که وجه تسمیه این دستگاه های موسیقی به دلیل منطقه جغرافیایی آن نوا هاست که نشان دهنده احساسات لطیف نوازنده آن نواحی است.
جشن مشترک نیز از دیگر مشترکان ایران و تاجیکستان است. مردمان این دو سرزمین به سبب زبان و دین مشترک، اعیاد مشترکی نیز دارند که عید نوروز اصلی ترین آن هاست. مردمان در هر دو کشور همراه با شکوفه زدن درخت ها که فردوسی در شاهنامه، این جشن را به جمشید پادشاه پیشدادی نسبت می دهد، رخت شادی به تن می کنند و نوروز را جشن می گیرند.
منبع: توریسم آنلاین