صرع، اختلال شایع عصبی

به گزارش وبلاگ جزیره، صرع نوعی اختلال در سیستم عصبی است که منجر به بروز حمله های مکرر به صورت غش، تشنج (موضعی یا عمومی) و یا اختلال حسی و روانی می گردد. این بیماری دومین اختلال عصبی شایع (بعد از سکته مغزی است.

صرع، اختلال شایع عصبی

صرع، اختلال شایع عصبی

نویسنده: شیما صادقی

صرع نوعی اختلال در سیستم عصبی است که منجر به بروز حمله های مکرر به صورت غش، تشنج (موضعی یا عمومی) و یا اختلال حسی و روانی می گردد. این بیماری دومین اختلال عصبی شایع (بعد از سکته مغزی است.

رژیم های غذایی:

هدف از تنظیم برنامه غذایی برای بیماران مبتلا به صرع فراهم کردن یک رژیم غذایی معتادل بر اساس شرایط بیمار و برطرف کمبودهای تغذیه ای است که امکان دارد در اثر مصرف دراز مدت داروهای ضد تشنج به وجود آید. معمولاً همراه با درمان دارویی از یک رژیم معمولی با در نظر گرفتن سن و فعالیت شخص استفاده می گردد. نوع خاصی از رژیم غذایی به نام رژیم کتوژنیک هم برای درمان بچه ها متبلا به صرع به کار گرفته می گردد که تنظیم آن پیچیده و دقیق بوده و به وسیله متخصصین تغذیه صورت می گیرد.

دو فرم از رژیم کتوژنیک معمولاً استفاده می گردد. روش سنتی و رژیم بر پایه استفاده از روغن MCT. روغن MCT نوعی روغن حاوی تری گلیسیرید با اسیدهای چرب میانه زنجیر است. این نوع روغن یک روغن رژیمی است و برای بیمارانی که مشکل هضم و جذب چربی دارند استفاده می گردد. در هر دو روش، کودک به مدت 72-24 ساعت در حالت گرسنگی نگه داشته می گردد تا شرایط کتون های وی 4+ گردد. در روش سنتی دریافت کالری از چربی به مجموع دریافت کالری از پروتئین و کربوهیدرات به نسبت 4 به 1 محاسبه می گردد. مقدار پروتئین به گونه ای محاسبه می گردد. که برای رشد کودک مناسب باشد. (تقریبا 1 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز).

در رژیم بر پایه روغن MCT،

70-50 درصد انرژی دریافتی از این روغن تأمین می گردد. 10 درصد از سایر چربی ها، 10 درصد از پروتئین و حداکثر 19 درصد از کربوهیدرات. این رژیم نسبتاً ناخوشایند بوده و پیروی از آن مشکل است. اگر بعد از 3 ماه پیروی از این رژیم دیگر حمله ای مشاهده نشد، دریافت کربوهیدرات می تواند به تدریج افزایش یابد. چربی هم برای حفظ انرژی مناسب کاهش می یابد. مقدار انرژی و پروتئین مورد احتیاج کودک باید همراه با رشد کودک مورد ارزیابی قرار گیرد. در این رژیم مصرف شیرینی، شکلات، قند، شکر، عسل، مربا، شربت، نوشابه های گازدار و...غیر مجاز است.

مصرف برخی از غذاها می تواند به کاهش عوارض دارویی یاری کند؛ مثلا نان های سبوسدار، غلات کامل و سبزی ها به علت محتوی فیبری خود می توانند به پیشگیری از یبوست که از عوارض جانبی مصرف فنی توئین است یاری نمایند. بیسکویت های خشک، تست خشک و نان های سبوسدار می توانند در پیشگیری از ایجاد حالت تهوع ناشی از مصرف داروها مؤثر باشند. تخم مرغ و ماهی ها هم در تأمین ویتامین D مفید هستند.

سبزی های سبز، کلم بروکسل و کلم پیچ از غذاهای غنی از اسید فولیک هستند که ممکن است در اثر استفاده از فنی توئین کاهش یافته باشد. شیر، ماست ، پنیر، سبزیجات وماهی هایی مثل ساردین و شاه ماهی که با تیغ یا استخوان خورده می شوند، می توانند در تأمین کلسیم مفید باشند.

منبع:نشریه دنیای تغذیه - ش100

منبع: راسخون

به "صرع، اختلال شایع عصبی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صرع، اختلال شایع عصبی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید