چالش های دنیاِ چندقطبیِ پساآمریکا

به گزارش وبلاگ جزیره، ما باید یک زبان مشترک داشته باشیم تا گر وه هایی که در آسیا و جنوب آسیا، آمریکای لاتین و حتی اروپا هستند بتوانند با هم صحبت نمایند؛ باید یک زبان مشترک پیدا و سپس شبکه های همکاری ایجاد کنیم و مکانیزم های استعمار را از بین ببریم.

چالش های دنیاِ چندقطبیِ پساآمریکا

به گزارش گروه بین الملل وبلاگ جزیره، در راستای برگزاری دومین کنفرانس بین المللی جهان پسا آمریکا، روز سه شنبه، 30 شهریور 1400، دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام مصاحبه ای با دکتر تیم اندرسون اقتصاددان و فعال سیاسی از کشور استرالیا انجام داد. این مصاحبه درباره افول آمریکا و جهان پساآمریکا می باشد.

در این مصاحبه، دکتر اندرسون گفت: قطعاً زمان آن رسیده است که از جهان پسا آمریکا سخن به میان آوریم. خود آمریکا هم بر این امر واقف است. ما در پی جهان چندقطبی هستیم، جهانی با چند بلوک قدرت که با یکدیگر در ارتباط باشند. چالش پیش رو این است که ما باید یک زبان مشترک داشته باشیم تا گروه هایی که در آسیا و جنوب آسیا، آمریکای لاتین و حتی اروپا هستند بتوانند با هم صحبت کنند، ما باید یک زبان مشترک پیدا و سپس شبکه های همکاری ایجاد کنیم و مکاهمم های استعمار را از بین ببریم.

دکتر اندرسون بیان داشت: ما معمولاً شبکه های منطقه ای و فرهنگی داریم. ما جنبش هایی در آمریکای لاتین، یک جمعیت اسلامی عظیمتر در بخش هایی از خاور میانه، جنبش پان آفریقایی ها و عرب ها را داریم. و شاهد همکاری های بین قاره ای هم بوده ایم مانند همکاری های ایران و ونزوئلا، و ایران و کوبا. این نوع ارتباطات بسیار مهم هستند و ارزش های مشترکِ شناخته شده و زبانی مشترک در این اشکال نو همکاری دیده می شود.

دکتر اندرسون اضافه نمود: همکاری های مهمی بین ونزوئلا و ایران وجود داشته است، و مشخصاً تاریخ فرهنگی ونزوئلا و ایران فرق دارد. اما مانعی برای همکاری و شناسایی ارزش های مشترک بین این دو کشور به وجود است. بنابراین من فکر می کنم این مطلب، زمینه مهمی است که باید بر آن تمرکز کنیم.

وی خاطر نشان ساخت: در غرب آسیا، جنگ های سختی وجود داشته که در واقع پیامد کوشش آمریکا به منظور سلطه بر چندین منطقه جهان در قاره اوراسیا بوده است، هر چند که آمریکا در آن منطقه ها با شکست روبرو شده است. بنابراین برای از بین بردن آن ، جایگزین ساختن آن، من فکر می کنم که باید پیوندهای مستحکمی وجود داشته باشد، باید همکاری هایی ابتدا در سطح منطقه ای در غرب آسیا و سپس ارتباطاتی با جنبش های مستقل در سراسر جهان برقرار شود. در این میان، بعضی از اشکال نو همکاری های اقتصادی هم حائز اهمیت می باشد.

دکتر اندرسون در مورد پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای بیان نمود این سازمان یک بلوک عظیم و بسیار مهمی است که قادر به فعال ساختن روابط تجاری می باشد و امیدواریم که ارتباطات اقتصادی را هم تسهیل بخشد. بعلاوه از همکاری راهبردی و حتی نظامی در این بلوک هم سخن به میان آمده است.

وی ضمن اشاره به گروه بریکس و سلاک بیان داشت که این گروه ها مکاهمم هایی هستند که از طریق آن ها جهان می تواند کم کم خود را از زیر سلطه تک قطبی نظام واشنگتن بیرون بکشد. بلوک هایی مانند سازمان همکاری شانگهای و سِلاک در آمریکای لاتین آغاز یک شبکه بین المللی هستند که قادر به ایجاد قطب های قدرت نوی می باشند که می توانند نظام واشنگتن را تضعیف سازند و جایگزین آن گردند. مکاهمم های سلطه آمریکا را باید در هم شکست. بعلاوه می بایست مکاهمم های نو و همکاری های پررنگ تری و پیوندهای قوی تری در غرب آسیا وجود داشته باشد.

در ادامه دکتر اندرسون اضافه نمود: البته کشورهای عظیمی وجود دارد که نقش مهمی را ایفا خواهند نمود. ایران هم یکی از این کشورهاست. ایران عظیمترین کشور مستقل در غرب آسیا است. اما این بدان معنی نیست که بگوییم ایران می خواهد یک قدرت استعماری باشد. بنابراین باید بین قدرت های عظیم و قدرت های استعماری تفاوت قائل شویم.

دکتر اندرسون ابراز داشت: چندین دهه است که افول آمریکا در حال وقوع است، لااقل از اواسط دهه هشتاد و به احتمال قوی قبل از آن این افول آغاز شده است. افول، بخشی از کاهش ظرفیت آمریکا در انجام عملیات سلطه، جنگ ها، مداخله ها، جنگ های تبلیغاتی و غیره می باشد.

جنگ های تبلیغاتی و شبکه های رسانه ای آمریکایی هم بیسیار حائز اهمیت هستند. این شبکه ها بخشی از هژمونی هستند، و در واقع ابزار سلطه هژمونی برای غلبه و سلطه بر افکار مردم، منبع اطلاعاتی آن ها، ایده ها و نظرات آن ها و غیره می باشند. آمریکا همچنان در این حوزه های قدرتمند است اما به لحاظ سیاسی چندی است که دچار افول شده است.

بنابراین، کاهش ظرفیت آن نشان دهنده این است که فرصت هایی برای قدرت های نو مانند چین، روسیه و ایران پیش آمده است به منظور آن که به پیش بروند و در ایجاد بلوک های قدرت نو به ایفای نقش بپردازند؛ بلوک های قدرتی که می خواهند تاثیر منحوس و شومی را که واشنگتن بر روابط بین الملل داشته است را تضعیف کرده و کاهش دهند.

در سرانجام، دکتر اندرسون بیان داشت: ایده جوامع عظیمتر و فراگیری که در آن، افراد بتوانند در جامعه خود نقش داشته باشند بسیار مهم است. بنابراین، مشارکت و همکاری ویژگی های بسیار مهم جهان نوی می باشد که ما خواستار آن هستیم.

دومین همایش بین المللی افول آمریکا؛ جهان پساآمریکا به همت دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، و با همکاری دانشگاه و موسسات پژوهشی در تاریخ 11 آبان ماه برگزار خواهد شد. علاقه مندان می توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر، به تارنمای همایش به نشانی www.usdecline.ir و صفحات مجازی دبیرخانه همایش در رسانه های اجتماعی به آدرس usdecline@ مراجعه کنند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

به "چالش های دنیاِ چندقطبیِ پساآمریکا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چالش های دنیاِ چندقطبیِ پساآمریکا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید